Deltacommissaris gezocht om kar voor Duurzame Energie te trekken

Benoemen Delta-commissariaat voor Energie garandeert continuïteit

Amsterdam, 26 juni 2015. Om een klimaatneutraal Nederland hoog op de agenda van de politiek te krijgen is een Deltacommissariaat voor Energie nodig. Dit commissariaat moet dan bestaan uit mensen uit onderwijs en overheid, ondernemers en organisaties van inwoners. De handrem moet van het overheidsbeleid af. Dat is de conclusie van de energiediscussie met Zuidas-predikant Ruben van Zwieten, Henry Meijdam, voorzitter voor de Raad voor Leefomgeving en Infrastructuur, Carolien Gehrels, directeur Big Urban Clients bij Arcadis en Pauline Westendorp van NEWNRG. De discussie vond plaats tijdens de viering van het 11-jarige bestaan van NEWNRG op 25 juni jongstleden.

De waterscheiding tussen Economische Zaken en Financiën en het handrem-beleid van de regering vormen de grootste obstakels voor een voortvarende klimaataanpak, die naast schone lucht en een gezonde leefomgeving ook nog eens tienduizenden nieuwe banen kan genereren. Een Deltacommissaris voor Duurzame Energie kan hier verandering in brengen. Maatschappelijke output zoals schone lucht en geen verdere opwarming van de aarde staat voorop. Nederland creëert werkgelegenheid door het vergroten van de lokale opwek van echt groene energie, en door een boost in de bouw dankzij de vraag naar energieneutrale(ver)bouw van woningen en kantoren. Carolien Gehrels van Arcadis: “Technisch is alles mogelijk. Het rijp maken van de geesten en het tot elkaar brengen van partijen vergt alle aandacht.”

Pauline Westendorp, eigenaar van het jubilerende bedrijf NEWNRG: “Samen met vele anderen zet ik me al 11 jaar in om Nederland en de metropoolregio Amsterdam op schone energie te krijgen. De wetenschap is inmiddels om, de Paus is om, de rechter heeft in de uitspraak in de Klimaatzaak de regering gesommeerd om haast te maken met de klimaataanpak. De duurzame energietransitie krijgt wind mee dus nu doorpakken is noodzaak. Over 14 jaar produceert ieder gebouw evenveel energie als de gebruikers nodig hebben en stop je alleen nog bij het tankstation voor groene energie en koffie met een broodje.”

Tags: carolien gehrels, deltacommissaris energie, duurzame energie, henry meijdam, NEWNRG, nul-op-de-meter, ruben van zwieten

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *