Zonnepanelen op collectieve daken

Het is niet alleen lucratief, maar ook leuk om samen met je buren te investeren in zonnepanelen. Je kan er voor kiezen om de opgewekte stroom alleen te gebruiken voor de gemeenschappelijke ruimtes als gangen, trappen en liften. Het is ook mogelijk om kabels te trekken naar de jullie individuele meters.

Een handige tool is Herman de Zonnestroomverdeler. Herman verdeelt de opgewekte zonnestroom naar afzonderlijke aansluitingen van huishoudens. Wie meer investeert krijgt ook meer stroom. Niet iedereen hoeft mee te doen, later mee doen of juist niet meer meedoen is mogelijk. Elke bewoner krijgt een eigen aansluiting met monitor.  Je betaalt hiervoor wel abonnementskosten.

Als er voldoende draagvlak is en het dak goed is, maar bewoners niet de tijd hebben of zin om de verantwoordelijkheid te dragen, dan is het mogelijk om een energiecoöperatie als Zuiderlicht of Tegenstroom te vragen om de VvE daarin te ontzorgen.

Tip: Met het oog op onderhoudskosten kan met name voor een VvE de combinatie van zonnepanelen met een groen dak interessant zijn.