Raamisolatie

Een van de meest voorkomende isolatiemaatregelen bestaat uit het vervangen van enkel glas door dubbel glas. Dit is direct energiebesparend en comfortverhogend.

Let er wel op of:

  • Kozijnen geschikt zijn
    Controleer de kozijnen op de deugdelijkheid van de (houten) delen en de scharnieren. Dubbele beglazing is immers zwaarder dan enkel glas. Soms moet je de ramen en deuren vervangen.
  • De sponningdiepte diep genoeg is
    Is er voldoende ruimte voor dubbel glas? Anders moet je het raamhout vervangen.
  • Er ventilatieroosters zijn
    Zijn er nog geen ventilatieroosters? Plaats die dan ook meteen. Hoe beter je woning is geïsoleerd, hoe belangrijker het wordt om goed te ventileren.

Alternatieven voor dubbelglas

Vacuümglas

Soms is dubbelglas niet mogelijk vanwege de dikte, of bijvoorbeeld bij monumenten. Vacuümglas is dubbelglas met een vacuüm tussen de glasbladen dat zorgt voor een hoge isolatiewaarde. Voordeel is dat het veel dunner is dan normale dubbele beglazing.

HR++-glas

Dit glas bestaat uit twee ruiten met ruimte (spouw) ertussen. Op de spouwzijde van de binnenruit zit een bijna onzichtbare dunne metaallaag. De spouw tussen de ruiten is gevuld met edelgas, meestal argon.

Voorzetramen

De bestaande ramen blijven zitten en je monteert aan de binnen- of buitenzijde van het kozijn een extra glas- of kunststof paneel. De ramen zijn gemakkelijk te demonteren met draaibare nokken, zodat vuil tussen kozijn en voorzetraam te verwijderen is. Draaibare nokken zijn palletjes die het glas met het framewerk tegen het kozijn gedrukt houden. Door de palletjes te draaien verwijder je het voorzetraam.

Isolerend raamfolie

Het is verreweg de goedkoopste oplossing om isolerende raamfolie aan te brengen. Deze moet er bij monumenten wel zonder schade af kunnen worden gehaald. Gebruik daarvoor een transparante folie op waterbasis.

Het is een erg simpele oplossing en valt ook gemakkelijk schoon te houden. Er is wel een risico dat de kleur en spiegeling van jouw raam toch anders is dan voor het plaatsen en het houdt niet alle kou buiten.