Isoleren kan 100% natuurlijk

Goede isolatie maakt je woning energiezuiniger en milieuvriendelijker. Je kan dit doen met 100% natuurlijke materialen. Onderstaand een kort overzicht met gemiddelde prijzen.

  • Stro: € 10 per m2
  • Cellulose of papiervlokken: €13 per m2
  • Hennep: € 13 per m2
  • Vlaswol: € 14 per m2
  • Metisse: € 15 per m2
  • Schapenwol: € 20 per m2
  • Houtvezel: € 20 per m2
  • Schelpen: € 25 per m2
  • Kurk: € 30 per m2

Cellulose of papiervlokken

Isolatie met papiervlokken wordt ook wel cellulose-isolatie genoemd. De vlokken of  watten van gerecycled krantenpapier kunnen op alle gewenste plekken worden ingespoten. Ook de moeilijkste hoekjes onder daken, muren of vloerdelen zijn hiermee eenvoudig te bereiken. De papiervlokken hechten zich gemakkelijk aan elkaar, waarmee een isolatiewaarde ontstaat die niet onderdoet voor die van andere materiaalsoorten.

Cellulose-isolatie een schoolvoorbeeld is van het ‘Cradle to Cradle’-principe: het krantenpapier, dat eerder werd geproduceerd uit CO2-houdende bomen, wordt zo goed mogelijk hergebruikt en dus zo lang mogelijk in omloop gehouden.

Hennep

De vezels en de harde stukken schil van de hennepplant zijn ideaal als isolatiemateriaal. Ze worden verwerkt tot rollen of platen die weer handmatig zijn aan te passen. Hennep heeft een middelhoge isolatiewaarde, dus doet niet onder voor gemiddelde isolatiematerialen. Hennepplanten groeien razendsnel en zijn te verbouwen zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest, wat het productieproces 100% natuurlijk maakt. Hennep is geschikt voor het isoleren van daken, vloeren en gevels.

Schapenwol

Een schaap kan zich ook warmhouden als zijn wol nat is. Schapenwol isoleert zeer goed in alle seizoenen, ook als het nat is, en het heeft een sterke vochtregulerende werking. Wol is bovendien een zeer prettig materiaal en prima herbruikbaar.

Vlaswol

vlaswolVlas is de sterkste en lichtste natuurlijke vezel die er is. Vlaswol wordt gemaakt van gebonden korte vlasvezels, die door toevoeging van bepaalde stoffen brandvertragend en schimmelbestendig worden gemaakt. Alles van het vlas wordt gebruikt, niets gaat verloren, en het materiaal kan bij eventuele afbraak opnieuw worden gebruikt. Vlaswol wordt toegepast als isolatie van hellende daken, onder planken vloeren, in plafonds en binnenmuren en in de spouw.

Kurk

Kurk is niet het goedkoopste isolatiemateriaal, maar levert wel uitstekende isolatieprestaties die met de jaren nauwelijks afnemen. Kurk is zeer milieuvriendelijk en duurzaam geproduceerd. Ongeveer eens in de tien jaar wordt de schors van de kurkeik geschild en verwerkt tot isolatieplaten op rollen, of tot kurkkorrels die geschikt zijn voor spouwmuurisolatie. Dit ontschorsen heeft geen nadelige gevolgen voor de boom, en is mogelijk tot de boom zo’n 150 jaar oud is. Kurk is zeer geschikt voor vloeren en platte daken, maar kan vanwege zijn uitstekende vochtbestendigheid ook goed in badkamers en keukens worden toegepast.

Metisse

Metisse is isolatiemateriaal dat is gemaakt van oude kleding. Het heeft goede vochtregulerende eigenschappen en slaat bovendien veel warmte op, waardoor het huis in de zomer heerlijk koel blijft. Metisse wordt geleverd als plaatmateriaal en is makkelijk te verwerken voor met name dakisolatie en gevelisolatie aan de binnenkant.

Stro

Het klinkt misschien wat primitief, maar toch geniet isoleren met strobalen een toenemende populariteit. Het is een perfecte vorm van natuurlijk isoleren, omdat stro nagenoeg onbewerkt kan worden toegepast. Stro heeft zeer goede isolerende en vochtregulerende eigenschappen. Omdat het een restproduct uit de landbouw is, is het ruim voor handen en dus niet duur, nl. €7 tot €10 per m2.

Houtvezel

Isoleren met houtvezels of zaagsel maakt gebruik van een afvalproduct van de houtproductie. De houtvezels worden samen met een mineraal bindmiddel samengeperst tot een lichte en multifunctionele houtwolplaat. De sterke platen worden gebruikt voor de isolatie van wanden, daken en vloeren.

Schelpen in de kruipruimte

Door een lage ligging en hoge waterstanden hebben veel huizen in Nederland last van vocht in de kruipruimte. Schelpen zijn hierin een veelgebruikte oplossing. Een laag schelpen creëert stilstaande lucht die geen vocht meer doorlaat, waardoor de luchtvochtigheid in huis veel beter wordt gereguleerd. De kosten zijn afhankelijk van de dikte van de laag schelpen. Met een laag van 25 cm wordt de minimale isolatiewaarde bereikt. Hoe dikker de laag schelpen, hoe beter de isolerende werking.