Gevelisolatie

Via niet geïsoleerde muren ontsnapt veelwarmte. Gevelisolatie is er in drie vormen: spouwmuurisolatie, isolatie van de buitenzijde en isolatie van de binnenzijde van muren.

Gevelisolatie

Huizen verliezen erg veel warmte wanneer ze niet geisoleerd zijn. Dankzij gevelisolatie kunt u dit tegengaan en dus flink op uw stookkosten besparen. Zoals hierboven genoemd, is gevelisolatie er in drie vormen, namelijk spouwmuurisolatie, isolatie van de buitenzijde en isolatie van de binnenzijde van muren.

Spouwmuurisolatie

Een spouwmuur bestaat uit twee aan elkaar bevestigde muren met een ruimte ertussen, de spouw. De muren zijn vochtwerend, maar niet isolerend. Isolatiemateriaal kan door kleine gaatjes te boren in de muur worden aangebracht.  Spouwmuurisolatie is een relatief goedkope manier van isoleren.

Isolatie buitenzijde muren

Buitengevelisolatie houdt in dat isolatiemateriaal tegen de buitenmuren wordt geplaatst. Er zijn meerdere afwerkingen mogelijk zoals gevelbekleding en sierpleister. Deze vorm van isolatie is vrij kostbaar, maar levert meer rendement op dan spouwmuurisolatie. Soms is een vergunning van de gemeente nodig voor het aanpassen van de buitenkant van de woning.

Isolatie binnenzijde muren

Hierbij wordt een voorzetwand geplaatst die afgewerkt wordt met muurverf, behang of stuc. Let wel op eventuele vochtproblemen bij de aansluiting van voorzetwanden tegen de binnenmuren.

Kosten

Uitgaande van eengezinswoning met een geveloppervlakte van 90m2 zijn de gemiddelde prijzen per soort gevelisolatie – afhankelijk van materiaalkeuze:

  • Spouwmuurisolatie: €1800
  • Isolatie buitenzijde: €8700
  • Isolatie binnenzijde met een voorzetwand: €13.000

Impact

Het laten aanbrengen van isolatie kan een flinke investering zijn, maar het levert ook wat op. Door bijvoorbeeld €1800 te investeren in spouwmuurisolatie kan je jaarlijks wel 750m3 aan gas en €500 euro op de stookkosten besparen. Dit betekent dat je de investering binnen minder dan 4 jaar hebet terugverdiend. ’s zomers blijft je huis koeler en je hebt minder last van (straat-)geluiden.

Ventileren is belangrijk

Hoe beter je huis voorzien is van isolatie, hoe minder frisse lucht wordt aangevoerd. Ventilatie wordt dus extra belangrijk.

Natuurlijke materialen

Met het oog op een gezond en comfortabel binnenklimaat bieden natuurlijke materialen veel voordelen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor het milieu. Kijk voor binnenmuur-isolatie ook eens naar leemstuc.