Dakisolatie

Warme lucht stijgt, daarom verliest een huis dat niet geïsoleerd is veel warmte, waarvan ongeveer 30% via het dak verloren gaat. Je stookt dan letterlijk voor de mussen.

Schuin dak isoleren

Een schuin dak kan zowel aan de binnen- als buitenkant geïsoleerd worden. Bij het isoleren van de buitenzijde van het dak wordt de hele dakconstructie beschermd tegen vocht en kou, daarom wordt het ook wel de ‘warm dak’-methode genoemd.

Plat dak isoleren

Er zijn drie methodes om een plat dak te kunnen isoleren.Ten eerste kan het aan de binnenzijde van de dakconstructie worden geplaatst. Ook kan de isolatie op de constructie geplaatst worden, waarna het afgedekt wordt met dakbedekking. Tot slot kan er isolatiemateriaal op de dakbedekking gelegd worden, dit gebeurt vooral bij dakterassen. Zie bijvoorbeeld ook groene daken.

Zoldervloer isoleren

Deze vorm van isoleren is interessant als je de  zolder niet gebruikt als leefruimte.

Keuze van het materiaal

Welk isolatiemateriaal het beste gebruikt kan worden voor dakisolatie is afhankelijk van de isolatiewaarde oftewel warmteweerstand, ook wel rd-waarde genoemd. Dit wordt mede bepaald door de constructie van het pand. Als je naast energiebesparing ook het milieu wil helpen is het raadzaam om je ook te oriënteren op natuurlijke isolatiematerialen.

Prijzen van dakisolatie

De gemiddelde prijzen van dakisolatie, uitgaande van een gemiddeld dak met een oppervlakte van 70m2 en een zoldervloer van 50m2, zijn:

  • Binnenzijde schuin dak: €1500 – €2500
  • Buitenzijde schuin dak: €3500 – €4500
  • Zoldervloer: €1000 – €2000
  • Plat dak: €3000 – €4000